Департамент культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР"

Українська драма "Клондайк" про збиття MH17 на Донеччині вийде у прокат у США

Українська драма "Клондайк" про збиття MH17 на Донеччині вийде у прокат у США Антивоєнна драма "Клондайк" української режисерки Марини Ер Горбач вийде в американський прокат. Про це повідомляє "Дом" з посиланням на Державне агентств з питань кіно.

Стрічку випустить у прокат Samuel Goldwyn Films — кінокомпанія, що ліцензує, випускає та розповсюджує артхаусне, незалежне та іноземне кіно.
"Ми раді представити неймовірно важливий фільм Марини Ер Горбач глядачам у США. Цей прекрасний фільм про важку реальність, з якою все ще стикається народ України", — сказав віцепрезидент із придбань і продажів компанії Samuel Goldwyn Films Майлз Файнебург.

"Клондайк" розповідає про сім'ю, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 "Малазійських авіаліній" 17 липня 2014 року у селі Грабове Донецької області. Ірина й Анатолій чекали на народження первістка, але війна жорстоко увірвалася в їхнє життя разом з уламками збитого "Боїнга". Жінка відмовляється від евакуації навіть тоді, коли село захоплюють російські війська.

Головні ролі у "Клондайку" зіграли Оксана Черкашина ("Погані дороги"), Сергій Шадрін ("Чорний ворон") та Олег Щербина ("Черкаси"). В український прокат фільм вийшов 3 листопада 2022 року.

Світова прем'єра відбулася на Санденсі — найбільшому фестивалі незалежного кіно у США, де стрічка здобула приз за найкращу режисуру в конкурсній програмі World Dramatic Competition.

Також фільм побачили на Берлінале у програмі Panorama, яка фокусується на найбільш актуальному міжнародному кіно. Фільм отримав дві нагороди — призи Екуменічного журі та симпатій глядачів.