Департамент культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР"

26 листопада 2016-го року – День пам’яті жертв голодомору

26 листопада 2016-го року – День пам’яті жертв голодомору
Його щорічно відзначають в Україні в четверту суботу листопада. Назва дня вшанування пам’яті трагедії геноциду українців у Радянському Союзі від початку епохи Незалежності кілька разів змінювалася, що було законодавчо зафіксовано Указами Президента України Леоніда Кучми.
Спершу, Указом від 26 листопада 1998 року, остання субота листопада була проголошена Днем пам’яті жертв голодомору.
Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.
Змінами в Указі від 15 липня 2004 року було вшановано жертв не лише Голодомору 30-х років, а також і Голодомору, що охопив Україну після Другої світової війни, як Днь пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій.
У 2007-му році, згідно до Указу Президента України Віктора Ющенка № 431/2007 від 21-го травня 2007-го року, з назви було вилучено слова "та політічніх репресій".
Зараз він має назву День пам’яті жертв голодоморів і щорічно відзначається в четверту суботу листопада. У 2016 році він припадає на 26 листопада.
Традиційно цього дня громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам Голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці інших країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки великого голоду в Україні.

18